E-NASVET ŠT. 9 - ZRNO NA ZRNO POGAČA, TOLAR NA TOLAR ...

Zrno na zrno pogača, tolar na tolar ...

Bogastvo lahko merimo v v različnih kategorijah in oblikah; od duhovnega do finančnega bogastva. Najpogosteje je prva misel vedno povezana z finančnim blagostanjem neke osebe. Da bi postali tako bogati, si morate razjasniti pojem, »biti bogat« in poti, ki pripeljejo do tega. Če niste podedovali premoženja, je ena od preizkušenih poti prav ta, ki jo opisuje pregovor: »zrno na zrno pogača, tolar na tolar palača«.

Biti bogat še ne pomeni,da si finančno neodvisen!

V današnjem, zelo nepredvidljivem času pa šteje le finančna neodvisnost. Nikomur ne koristi, če ima veliko premoženja, z njim pa ne zna racionalno upravljati.

Biti premožen je dano vsakomur. Vsi imajo na začetku bolj ali manj enake možnosti,uspeh pa je odvisen predvsem od tega, kako jih posameznik izkoristi. Pravilo je, da je potrebno za pridobivanje in večanje svojega premoženja vložiti veliko svojega časa, znanja in denarja. Odrekati se je treba nepotrebnih dobrin ter uporabljati primerne oblike varčevanj pri investiranju, sorazmerno s sprejemanjem stopnje tveganja.

Bogastvo, ki pade z neba v obliki velikega loto zadetka ali podedovanja premoženja, v veliki večini ne traja prav dolgo. Po raziskavah v Angliji, obdrži na loteriji pridobljeno premoženje le 2% srečnežev. Vsi ostali pa ga zaradi življenja na veliki nogi v dveh letih zapravijo.

Tisti, ki ne znajo upravljati z denarjem, na lahek način pridobljenega premoženja ne znajo obdržati. Spolzi jim skozi prste skorajda tako hitro, kot so ga prejeli.

Zakaj tako?

Razlog je sila enostaven. Večina jih rada pokaže, da dobro služijo in imajo denar. Lahko imajo le nekaj milijonov. Da bi njihova samopredstava o uspešnem poslovnežu ustrezala njihovi želeni podobi, si morajo na zunaj ustvarjati sliko uspešneža. In to najlažje storijo tako, da si kupujejo statusne avtomobile, hiše, nakit in druge podobne reči.

Žal pa vse to veliko stane. Denar tako porabljajo za vzdrževanje statusa »bogataša«. Čedalje več denarja potrebujejo za nepotrebne stvari, ki hitro izgubijo vrednost. Zato morajo vsak dan trdo delati, da si lahko plačujejo tak status in živijo na »veliki nogi«. Vzdržujejo lepo fasado hiše, njeni temelji pa so trhli. Ti ljudje se vrtijo v začaranem krogu. Za varčevanje in investiranje v svojo finančno neodvisnost pa jim zmanjka denarja ...

Seveda ni nič narobe, če človek kupuje statusne dobrine takrat, ko to dopuščajo ekonomski razlogi. Človekova narava je žal taka, da si kolikor hitro je to mogoče, poteši željo po blagostanju. Vendar je prav ta usluga samemu sebi medvedja usluga.

Kaj delajo premožni in kaj tisti, ki to niso?

Z načinom življenja, opisanega zgoraj, si večina ljudi zapravi možnost, da bi mu pravilno investiran denar prinašal donos na investirani kapital. Premožni so leta in leta varčevali in pravilno investirali. Ko se nabere precejšne premoženje, tega denarja ne potrošijo. Živijo svoje življenje in varčujejo dalje. Vsak dan postajajo bolj neodvisni od prihodkov svojega dela, torej od svoje službe. Privarčevani denar jim omogoča neodvisnost. Ko postajajo starejši, se ne bojijo, da bi izgubili službo. Živijo z manjšim stresom, kot tisti, ki živijo danes za danes.

Investirana sredstva jim omogočajo lepše življenje brez dodatno vloženega truda. Denar dela na njih, oni pa trošijo le pozitivne obresti. Porabljajo le pasivni dohodek iz premoženja!

Seveda so se za to morali odrekati v preteklosti. Iz nič so ustvarili premoženje s tem, ko so varčevali in privarčevana sredstva dolga leta investirali v različne oblike naložb. Večja kot je glavnica, več obresti se v povprečju nabere na leto.

Kje se stvar ustavi, je odločitev posameznika v tem, ko se odloči, da bo privarčevana sredstva začel porabljati.

Kako postanem finančno neodvisen?

Da bi finančno neodvisni postali tudi vi, si morate razjasniti pojem, »biti bogat« in poti, ki pripeljejo do tega. Če niste podedovali premoženja je ena od preizkušenih poti prav ta, kot jo opisuje pregovor: »zrno na zrno pogača, tolar na tolar palača«

Začnite varčevati takoj zdaj in si zgradite svojo palačo. Več kot boste varčevali večja bo.

Nasvet tedna:
Če želite sebi dobro, upoštevajte nasvet tega tedna: varčujte, varčujte, varčujte! Le s tem in s pravilno investicijsko politiko si boste dolgoročno ustvarili pogoje, ki vam bodo omogočali brezkrbno življenje.

Za lepši jutri ne čakajte na državo! Poskrbite, da bo denar delal za vas in ne vi za denar!

Avtor: Blaž ZALAR
Zavarovalnica Sava Triglav Croatia zavarovanje Zavarovalnica Wiener Stadtische Allianz Slovenija Generali Zavarovalnica Vzajemna