NALOŽBE ; TVEGANJE, DONOSNOST, LIKVIDNOST

Razmerja med tveganjem, donosnostjo in likvidnostjo naložb


Pri naložbah nasploh so našteti trije pojmi medsebojno povezani. Nikakor pa ne moremo v celoti doseči najbolj za nas ugodnih rezultatov.

Likvidno in varno

Če želite imeti likvidno in varno naložbo, imate sredstva na tekočem računu. S tem se odrečete donosu.

Varno in donosno

V primeru, da likvidnost zamenjate za večji donos, ste izbrali bančni depozit. Imate donosnost in varnost, izgubili pa ste likvidnost denarja. Poleg tega pa je donosnost zaradi visoke varnosti razmeroma nizek..

Donosno in likvidno

Sedaj pa zamenjate varnost (netveganje) za likvidnost, pa se lahko znajdete na borzi, kjer kupujete delnice. Imate praktično zelo likviden denar, povprečna donosnost je visoka, vendar pa s tem bistveno zmanjšate ali izgubite varnost naložbe. V tem primeru nikoli ne veste, koliko sredstev imate ali pa boste imeli čez mesec dni.

Varno, donosno in likvidno

Vse tri med seboj povezane pojme pa praktično povezujejo v medsebojni kompromis vzajemni skladi. Imajo visoko likvidnost, tveganje izbiramo sami. s tem pa se bistveno lažje določi tudi hipotetična povprečna donosnost naložbe z izbiro bolj ali manj tveganih naložb.

Opisano je predstavljeno v spodnji sliki.

tveganje_donosnost_likvidnost


Zavarovalnica Sava Triglav Croatia zavarovanje Zavarovalnica Wiener Stadtische Allianz Slovenija Generali Zavarovalnica Vzajemna