Varnostni sklad

Zamislite si, da izgubite službo. Vprašajte se, v kakšnem finančnem položaju se lahko znajdete!


Vprašanje je popolnoma na mestu, saj službe niso več nekaj zagotovljenega. Čedalje več je potrebno delati za enako plačo, nemalokrat je potrebno "potegniti" nadure, ki pa so ali pa tudi niso plačane. In zakaj dopuščate vse to? Odgovor je na dlani. Ker lahko sicer izgubite službo, nove pa ni tako lahko najti.Imate svoje cilje,

takšne in drugačne. V veliki večini so vsaj delno povezani z denarjem. Za te cilje varčujete, ponavadi v te namene namenite del svojih mesečnih dohodkov. Z izgubo službe pa izgine tudi plača.

Tako se začasno prekine pritok novih sredstev v "varčevalno košarico" Pa ne samo to. Nemalokrat ste primorani črpati težko privarčevana sredstva. Kajti stroški pa ostanejo. V tem primeru se sredstva veliko hitreje manjšajo. Veliko hitreje, kot se zbirajo. V najslabšem primeru popolnoma izčrpate privarčevana sredstva.

Kako se ujamemo v past?


S tem ko ne varčujete, odlagate svoje cilje, ko pa začnete trošiti prihranke, se pa se zelo hitro oddaljujete od njih.


In storite usodno napako!

Da bi to preprečili, poiščete službo, katera je sicer lahko enako dobro plačana kot prejšnja. Vendar pa morda ugotovite, da vas delo ne veseli, morda se ne razumete s sodelavci ali pa se morda pojavijo zahteve s strani delodajalca, ki vam ne ustrezajo.

Zopet ste na razpotju, na hitro izberete novo službo, preden vas ponovno odpustijo. Znajdete se v začaranem krogu. Ponovno izkoristite del vaših prihrankov. Tak način vas prisili, da ob hipotetično takih ali podobnih okoliščinah ukrepate hitro. Znajdete se v začaranem krogu.

Hitre odločitve pa nikoli niso bile dobre. So premalo premišljene. Ne upoštevajo vseh vidikov, ki jih take odločitve dolgoročno povzročijo.

Rešitev - vzpostavite varnostni sklad.

V skladu naj bo najmanj za šest mesecev finančnih sredstev, še bolje je, do enega leta.

V tem primeru boste lahko mirno, kar se le da, prenesli odpustitev. Veste namreč, da imate zadosti likvidnih sredstev za normalno življenje vsaj za šest mesecev.

Sedaj je vaša služba to:

  • da 8 ur na dan razmišljate, kaj si želite v življenju delati,
  • iščete si primerno službo,
  • izbirate med ponudbami
  • tehtate med opcijami
  • izberete tisto pravo


Upoštevajte dejstvo, da se vam ne mudi. Če niste prepričani, raje prespite, počakajte še kakšen dan.

Poizkušajte se postaviti na stran, da vi izbirate službo, kjer bi radi delali in ne, da bodo drugi izbirali, kdo bo delal za njih.

Zavarovalnica Sava Triglav Croatia zavarovanje Zavarovalnica Wiener Stadtische Allianz Slovenija Generali Zavarovalnica Vzajemna