E-NASVET ŠT. 7 - ZNIŽEVANJE ŽIVLJENSKIH STROŠKOV


Zniževanje življenjskih stroškov

Osebni finančni uspeh in blagostanje je rezultat naših osebnih odločitev v preteklosti. Današnje finančno stanje odseva vaše pretekle odločitve. Lahko odgovorite na vprašanje, koliko ste v zadnjih 10 letih odvajali za svoj finančni uspeh? V prejšnjem nasvetu tedna z naslovom "Kje je denar", smo pisali, kako lahko z denarnim tokom kontroliramo naše življenjske stroške. Če ste pričeli s spremljanjem tega, je to pohvalno, vendar pa ne zadosti. Denarni tok vam pove le, kako ste do denarja prišli in kam denar odteka. Če res želite uspeti pri varčevanju in finančnemu uspehu, si morate pripraviti svoj finančni plan.

Le ta naj vsebuje finančne cilje, ki bi jih radi dosegli. Opredeljen mora biti časovni okvir, poti ter potrebna sredstva za dosego tega cilja. Opredeljuje kategorije, kot so zaslužek, stroški, do tega koliko, kdaj in kje bomo varčevali na mesečni in letni ravni, do tega v katere investicije bomo usmerjali viške sredstev, prav tako katere cilje želimo doseči, ter kako jih bomo realizirali. Brez tega planiranja ne bo šlo.

Če ponazorim. Ladja sredi oceana pluje in pluje. Brezciljno. Malo na vzhod malo na zahod, lahko tudi v krogu. Važno je le, da pluje. Saj nima cilja. Zato je vseeno, kam. Če pa želi pripluti v točno določeno luko, mora imeti za to pripravljen načrt poti, kako priti do cilja. Poleg tega pa potrebuje še kompas, da z njim kontrolira ali še vedno pluje po začrtani poti, prav tako pa mora kapitan planirati, koliko goriva za to pot potrebuje, koliko mornarjev je potrebno za upravljanje ladje.

Finančni načrt je začrtana pot, po kateri moramo stopati, da bomo prišli na cilj. Denarni tok je naš kompas, da nas opozori, v kolikor smo skrenili s poti, investiranje pa naše gorivo in mornarji, ki delajo za nas..

Pri pripravi finančnega načrta pa pozor. Pri oceni zaslužka bodimo objektivni, prav posebej pa bodite pozorni pri planiranju bodočih stroškov. Bolj kot bodo natančni, lažje jih bo kontrolirati. Pri pripravi finančnega načrta pa upoštevajte, da je priporočeno od vseh prihodkov 30% namenjati za varčevanje v različnih oblikah, vendar nikakor ne manj kot 10%.

Šele ko smo si pripravili oba finančna orodja, se lahko prične proces zniževanja stroškov. Imamo dejansko stanje porabe sredstev (denarni tok), ter imamo planirano želeno porabo sredstev. (finančni načrt). Res je priprava teh dokumentov zamudna, vendar se izplača. Tudi spremljanje vzame nekaj časa. Vendar vložena energija se obrestuje.

Konec meseca primerjajte oba načrta med seboj. Z lahkoto boste lahko našli kategorijo, v kateri ste prekoračili mesečne limite. Sedaj imate možnost odločitve! Veste, da ste porabili preveč sredstev.

Ljudje in družba smo potrošniško naravnani. Želimo si kupiti različne stvari že sedaj, čeprav jih ne potrebujemo nujno. S tem pa si zapravimo možnosti, da bi denar aktivno investirali. V kleteh in shrambah se je nabralo že preveč stvari, za katere smo mislili, da jih potrebujemo. Pa jih res?

Odločitev je vaša ali boste v tem mesecu še trošili denar oz. ga boste investirali. Lahko se vam zgodi, da je kakšen mesec preveč stroškov. Vsekakor se morate držati načrta, ter to prekoračitev najkasneje do konca tekočega leta sanirati. Verjemite, da se vam bo to v nekaj letih povrnilo. Kar naenkrat boste dobili občutek, da ste postali gospodar svojih sredstev, začeli ste obvladovati svoja sredstva. Tista sredstva, katere pa ste uspešno iztrgali iz "objema stroškov" ter jih v tem času tudi ustrezno investirali, pa vam izdatno povečuje sredstva. Postala so vaši mornarji, ki garajo za vas.

Nasvet tedna:
Ne odlašajte! Takoj se začnite ukvarjati s svojim denarnim tokom, pripravo finančnega načrta in kontrolo vaših stroškov.

To je edina pot do finančnega uspeha!

Želite, da vam pri tem pomagamo? Zahtevajte svetovanje!

Avtor: Blaž ZALAR
Zavarovalnica Sava Triglav Zavarovalnica Wiener Stadtische Allianz Slovenija Generali Zavarovalnica Vzajemna Prva Grawe Zavarovalnica