E-NASVET ŠT. 1 - NAŠE POKOJNINE ALI »VBOGAJME«...

NAŠE POKOJNINE ALI »VBOGAJME«...

Ste morda na dopustu in skozi okno gledate v meglo. Vreme tako pusto, da je to že neznosno. Pa želite tako preživeti tudi svojo starost v pokoju? Morda sanjate, da boste, ko bo doma megla in dež, preživljali tako zaslužen pokoj nekje v daljnjih toplih deželah? Se sprehajali po prelepih peščenih plažah, se sončili in plavali v turkizno modrem morju in pozabili na tegobe sveta?

Prav gotovo se vam takšne sanje lahko izpolnijo. Vendar pa boste morali za to narediti nekaj tudi sami. Naša ljuba država žal pozablja na nas.


Vsi tisti, ki so že v upokoju, danes še lahko prejemajo svoje pokojnine in nekateri lahko celo uživajo. Vendar je dejstvo, da le te pokojnine realno padajo z vsakim letom. Zaradi demografskih sprememb, padanja natalitete in drugih dejavnikov, se pravzaprav število aktivnega prebivalstva, ki prispeva denar v sklad invalidskega in pokojninskega zavarovanja vztrajno zmanjšuje. Število upokojencev, pa tudi zaradi »baby boom« generacije ne le da ostaja enako, celo povečuje se.

Na osnovi tega je nerealno pričakovati, da bomo vsi tisti, ki sedaj plačujemo prispevke v sklad za pokojnine, prejemali le te v enaki višini 72,5%, kot to velja sedaj.

Strokovnjaki so izračunali, da bo glede na vse spremembe, ki se jih pričakuje, čez 30 let veljala odmerna stopnja za pokojnino le še okoli 30%!!!

Na primeru si lahko ogledate, kolikšno ocenjeno pokojnino lahko pričakuje:

  • moški,
  • star 34 let
  • njegova povprečna neto plača znaša 150.000 SIT,
  • njegova predvidena upokojitev po zdajšnji veljavni zakonodaji okoli l. 2032.nase_pokojnine_ali_vbogajme_blaz_zalarKot je razvidno iz zgornjega grafa, lahko pozabite na svoje sanje o brezkrbnem preživljanju vaše jeseni življenja. Pokojnina, ki jo boste prejeli iz državne blagajne, verjetno ne bo zadoščala niti za poravnavo položnic, kaj šele za kakšen luksuz.

Opozorila že kar »dežujejo« z vseh strani. Tudi današnji prispevek je namenjeno opozarjanu pred bližajočo revščino.

Zato pričnite resno razmišljati in planirati vašo upokojitev. Prej ko boste storili to, bolje bo za vas..

Vsekakor niste ostali brez moči in praznih rok proti temu. Imate orožje, s katerim se lahko učinkovito borite v boju proti »bodoči revščini«. Varčevanje in obrestno obrestni račun.

Nasvet:
Če dovolj dolgo varčujete, zadoščajo že manjši zneski, ki jih boste namenili za dodatno pokojnino. Ne glede na to, da so zneski majhni, obrestno obrestni račun dela za vas. Tako lahko iz veliko majhnih vložkov nastane nekaj večjega.

Potrebna je le vztrajnost in pa predhodna pravilna izbira naložbe.

Vendar ne smete pozabiti, da varčevanje ni enako v vseh oblikah naložb! Mlajše generacije imajo bistveno večno izbiro, za srednje in starejše generacije pa je potrebno previdno izbirati ustrezne oblike varčevanja glede na stopnjo tveganja.

Za pokojnino varčujete le enkrat. Zato dobro premislite, komu zaupate. Popravnega izpita ne bo!

Opozorilo:
Bodite previdni! Ne pustite se prepričati raznim nasvetom »premoženjskih svetovalcev«, ki trkajo na vaša vrata! Ponavadi so takšni nasveti so bolj dvomljive narave. Poiščite strokoven nasvet!


Avtor: Blaž ZALAR

Zavarovalnica Sava Triglav Zavarovalnica Wiener Stadtische Allianz Slovenija Generali Zavarovalnica Vzajemna Prva Grawe Zavarovalnica